Életemben először tüntetni voltam. És ha egészen őszinte akarok lenni még csak nem is közvetlenül a médiatörvény miatt. Én a magántulajon védelméért tüntettem. A médiatörvény csak következmény. A nyugdíj ellenreform a magántulajdon szentségének durva megsértése volt. És ha meggondoljuk, a médiatörvény is a magántulajdon megsértése. A vélemény szabadsága, a sajtó szabadsága, a médiumok szabadsága valójában nem más, mint annak a szabadsága, hogy a saját intellektuális termékemet annak és olyan feltételek mellett adom el, amelyben mindketten kényszer, félelem és hatalmi intervenció nélkül megegyezünk. Más szóval a magántulajdon és a szerződésjog szabadsága.

Nekem erre utalt József Attila szavaival Bródy János a Kossuth téren tegnap este.

”…..mivelhogy rend kell a világba,

a rend pedig arra való,

hogy ne legyen a gyerek hiába

s ne legyen szabad, ami jó.”

Bródy kihagyta a versszak elejét, ami így szól: „Talán dünnyögj egy új mesét, fasiszta kommunizmusét”…..Remélem sokan ismerték a verset, amit oly sokszor idéztünk a 70-es években. Nem gondoltam, hogy ez a vers az én életemben még egyszer előkerül. Nem volt igazam. Már megint.

5 Comments

5 Reader’s Comments

 1. Földesi Teréz

  A múlt heti tüntetés legnagyobb tragédiája az volt, hogy ismét aktuálisak a
  szocializmus kritikái. Nem gondoltam volna ,hogy még egyszer eljutunk ide.

 2. Z. Gőz Olivér

  Szomorú, hogy itt tartunk. És még nem látszik (Orbán basi) Viktátor mit fog tenni. Mert, hogy nem áll meg, az biztos. Baj van az “emeleten” (mondhatni: beteg ember). Ez persze nem vígasztal minket.

 3. Arató Gyula

  Hát ismét előkerült! De félek, hogy a 70-s években sem értették miről írt a költő. Nem az akkor lévő, pontosabban nem lévő kommunizmusról. József Attila verse1936-ban a nemzeti szocializmusról ír, arról a meséről amelyik a fasizmust kommunizmusnak állítja be. A 70-s évek idézgetései pedig egy újabb mese dünnyögése volt, ami azt a korszakot próbálta összemosni a fasizmussal. Szegény Attila ha tudta volna! Egyébként a tüntetéssel egyetértek,bár én elvből nem járok és nem jártam felvonulásokra, tüntetésekre, újratemetésekre. Egyik sem szolgálja a valódi célt, csak egy-egy csoport pillanatnyi érdekét amelyet össznemzeti érdeknek láttat. És Uljanov óta tudjuk, mihelyt ezt a célt eléri, jelszavait eldobja mint a parasztgatyát.

 4. Georgina Bojana

  Láttam egy fotót! Nem most, régebben. Orbán “apuskánk” – lassan lehet, hogy így kell majd hívnunk… a kezét nyújtotta, kézcsókra. S, egy idős asszony meg is tette… Kezet is csókolt NEKI! S, ezt Ő elégedett mosollyal nyugtázta. Nem, nem kapta vissza a kezét, sőt!
  Hányingerem lett. Már akkor.
  *
  Miért ver a sors minket magyarokat, hogy a vezetőink olyanok, amilyenek. Most nem dobálok sem sarat, sem mást… Mindenki tudja miről nyekergek… No, ezek miatt a nyekergések miatt – nyikorog olyan pocsékul országunknak a kerekei… No, ezért!
  *
  Ha nem értesz velem egyet! Megköszönöm a hozzászólásod! Írj!

 5. Hát ismét előkerült! De félek, hogy a 70-s években sem értették miről írt a költő. Nem az akkor lévő, pontosabban nem lévő kommunizmusról. József Attila verse1936-ban a nemzeti szocializmusról ír, arról a meséről amelyik a fasizmust kommunizmusnak állítja be. A 70-s évek idézgetései pedig egy újabb mese dünnyögése volt, ami azt a korszakot próbálta összemosni a fasizmussal. Szegény Attila ha tudta volna! Egyébként a tüntetéssel egyetértek,bár én elvből nem járok és nem jártam felvonulásokra, tüntetésekre, újratemetésekre. Egyik sem szolgálja a valódi célt, csak egy-egy csoport pillanatnyi érdekét amelyet össznemzeti érdeknek láttat. És Uljanov óta tudjuk, mihelyt ezt a célt eléri, jelszavait eldobja mint a parasztgatyát.
  +1

Írja meg véleményét!

 

Legnépszerűbb címkék